Pilih Bahasa :
 

Amanat Pengarah

Assalamualaikum wbt Dan Salam Sejahtera,

 

Selamat datang ke portal rasmi Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA). Portal ini merupakan saluran untuk memperkenalkan politeknik ini kepada masyarakat umum. Ianya bertujuan untuk menyebarkan maklumat umum berkaitan institusi, program yang ditawarkan serta fasiliti dan kemudahan yang disediakan.

PSA merupakan politeknik kelapan yang dibangunkan pada tahun 1997 dan diberikan status Politeknik Premier pada tahun 2008. Institusi berkeluasan 122 ekar ini berkapasiti menampung 3600 pelajar pada satu masa. Program yang ditawarkan adalah diperingkat Ijazah, Diploma dan sijil. Di samping itu PSA juga melaksanakan program di bawah Time Sector Privatisation(TSP) iaitu Kursus Jangka Pendek, Kursus Jangka Panjang dan Kursus Terlanggan. Semua program yang ditawarkan ini telah mendapat pengiktirafan oleh MQA serta badan-badan profesional.

Pelbagai program akademik dan kokurikulum dilaksanakan bagi mencapai visi dan misi untuk  menjadi peneraju TVET yang unggul. PSA komited dalam mencapai matlamat Kementerian Pendidikan Malaysia untuk menghasilkan graduan yang holistik, seimbang dan bercirikan keusahawanan. Natijahnya, institusi ini telah berjaya melepasi sasaran nasional dengan kebolehpasarannya melebihi 90%. Kerjasama erat bersama industri telah banyak menyumbang keberhasilan institusi ini terutama melalui program Work Based Learning. PSA juga telah menjulang nama di peringkat negara dan antarabangsa dalam pelbagai bidang termasuklah akademik, ko-kurikulum, penyelidikan, inovasi, khidmat masyarakat dan di bidang kesukanan.

Menyahut cabaran Malaysia Baru, PSA sentiasa proaktif memikirkan masa hadapannya. Pelan Strategik PSA 2018-2025 akan dikemaskinikan bagi memastikan halatujunya adalah selari dengan hasrat dan halatuju National TVET Master Plan. Bertunjangkan prinsip Proactive, Synergy dan Agilesaya yakin PSA akan mampu menuju ke arah institusi TVET bertaraf Universiti.

Akhir kata, saya amat mengalu-alukan anda untuk memberikan maklumbalas, pandangan serta cadangan untuk meningkatkan lagi mutu PSA. Selamat melayari portal dan media sosial rasmi ini. Semoga maklumat yang diperolehi dapat membantu semua pihak dalam hal ehwal berkaitan pengajian di politeknik ini.

Sekian, terima kasih.

DR. HJ MOHD ZAHARI ISMAIL

Pengarah

Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Shah Alam, Selangor